Information & health benefits of delicious Lychee

        Blog is in - ENGLISH- MARATHI - HINDI

ENGLISH VERSION:

About Lychee:

Lychee fruit is a slight round fruit with red rough skin, sweet juicy pulp, and one large seed. Lychee is also known as litchi. It’s a popular fruit in Asia and found in many desserts and drinks like jellies, cocktails, and ice creams. 

‌‌Lychee is a fruit that’s been cultured for thousands of years in China. Today it grows in many regions including India, Vietnam, United States and the Australia.

Major benefits using Lychee:

  • Vitamins - Lychee fruit is a good source of vitamin C.
  • Liver health & immune-boosting - Lychee fruit may be able to help control liver disease & helps in immune boosting.
  • Anti-cancer & Antioxidant activity - Lychee fruit may be a good source for anti-cancer activities
  • Reduced Risk Of Stroke – Eating lychees will reduces the risk of strokes.
  • Improves Metabolism - Consuming litchis in routine diet helps to speed up the assimilation of carbohydrates, fats and proteins in food, by acting as a catalyst to enzymes in biochemical processes.
  • Hydrates The Body - The fruit can be consumed as such or squeezed into a juice, chilled and sipped, to ensure adequate water supply and for electrolyte replenishment in the body cells.

 THOUGHT FOR THE DAY:

"IF you JUDGE people, you have no time to LOVE them" ... MOTHER TERESA!!!


MARATHI VERSION:

लीची बद्दल:

लीची फळ हे लाल गोड त्वचा, गोड रसाळ लगदा आणि एक मोठे बिया असलेले थोडे गोल फळ आहे. लीचीला लिची असेही म्हणतात. हे आशियातील एक लोकप्रिय फळ आहे आणि जेली, कॉकटेल आणि आइस्क्रीम सारख्या अनेक मिठाई आणि पेयांमध्ये आढळते.

लीची हे एक फळ आहे जे चीनमध्ये हजारो वर्षांपासून सुसंस्कृत आहे. आज ते भारत, व्हिएतनाम, युनायटेड स्टेट्स आणि ऑस्ट्रेलियासह अनेक प्रदेशांमध्ये वाढते.

 लीची वापरण्याचे मुख्य फायदे:

  • जीवनसत्त्वे - लीची फळे व्हिटॅमिन सी चा चांगला स्रोत आहे.
  • यकृताचे आरोग्य आणि रोगप्रतिकारक शक्ती वाढवणे - लीचीचे फळ यकृताच्या आजारावर नियंत्रण ठेवण्यास आणि रोगप्रतिकारक शक्ती वाढवण्यास मदत करू शकते.
  • कर्करोगविरोधी आणि अँटीऑक्सिडंट क्रियाकलाप- कर्करोग विरोधी क्रियाकलापांसाठी लीची फळ एक चांगला स्रोत असू शकतो.
  • स्ट्रोकचा धोका कमी - लीची खाल्ल्याने स्ट्रोकचा धोका कमी होतो.
  • चयापचय सुधारते - नियमित आहारात लिचीचे सेवन केल्याने जैवरासायनिक प्रक्रियांमध्ये एन्झाइमचे उत्प्रेरक म्हणून काम करून, कार्बोहायड्रेट्स, चरबी आणि प्रथिनांचे एकत्रीकरण जलद होण्यास मदत होते.
  • शरीराला हायड्रेट्स - पुरेसे पाणीपुरवठा सुनिश्चित करण्यासाठी आणि शरीराच्या पेशींमध्ये इलेक्ट्रोलाइट भरपाई सुनिश्चित करण्यासाठी फळाचे सेवन केले जाऊ शकते किंवा रस मध्ये पिळून, थंड करून आणि पिळून घेता येते.

 THOUGHT FOR THE DAY:

"IF you JUDGE people, you have no time to LOVE them" ... MOTHER TERESA!!!


HINDI VERSION:

लीची के बारे में:
लीची का फल एक हल्का गोल फल है जिसमें लाल खुरदरी त्वचा, मीठा रसदार गूदा और एक बड़ा बीज होता है। लीची को लीची के नाम से भी जाना जाता है। यह एशिया में एक लोकप्रिय फल है और कई डेसर्ट और पेय जैसे जेली, कॉकटेल और आइसक्रीम में पाया जाता है।
लीची एक ऐसा फल है जिसे चीन में हजारों सालों से उगाया जाता रहा है। आज यह भारत, वियतनाम, संयुक्त राज्य अमेरिका और ऑस्ट्रेलिया सहित कई क्षेत्रों में बढ़ता है।
 लीची का उपयोग करने के प्रमुख लाभ:
 विटामिन - लीची फल विटामिन सी का अच्छा स्रोत है।
जिगर स्वास्थ्य और प्रतिरक्षा-बढ़ाने - लीची फल जिगर की बीमारी को नियंत्रित करने में मदद कर सकता है और प्रतिरक्षा बढ़ाने में मदद करता है।
कैंसर विरोधी और एंटीऑक्सीडेंट गतिविधि - लीची फल कैंसर विरोधी गतिविधियों के लिए एक अच्छा स्रोत हो सकता है
स्ट्रोक का कम जोखिम - लीची खाने से स्ट्रोक का खतरा कम हो जाएगा।
चयापचय में सुधार करता है - नियमित आहार में लीची का सेवन जैव रासायनिक प्रक्रियाओं में एंजाइमों के लिए उत्प्रेरक के रूप में कार्य करके, भोजन में कार्बोहाइड्रेट, वसा और प्रोटीन के अवशोषण को तेज करने में मदद करता है।
शरीर को हाइड्रेट करता है - पर्याप्त पानी की आपूर्ति सुनिश्चित करने और शरीर की कोशिकाओं में इलेक्ट्रोलाइट पुनःपूर्ति के लिए फल का सेवन इस तरह किया जा सकता है या रस में निचोड़ा जा सकता है, ठंडा किया जा सकता है और घूंट लिया जा सकता है।

 

 THOUGHT FOR THE DAY:

"IF you JUDGE people, you have no time to LOVE them" ... MOTHER TERESA!!!

टिप्पणियाँ

एक टिप्पणी भेजें