Information & benefits of magical Beetroot.

Today in this blog, we will see some information & benefits of magical Beetroot.

About Beetroot

Beetroot is a root vegetable that grows primarily in the ground with a leafy top that grows aboveground. It can be found in both temperate and tropical areas of the world. It takes approximately 60 days from seed to harvest. Many health experts recommend consuming beetroot or beetroot herbal for a nutritional boost.

Parts of the Beetroot plant Used

We can use all the parts of the beetroot. The leaf tops can be put into salads or cooked in olive oil. The leaves should be fresh and crisp for best taste and nutrient value. The root can be eaten raw or by cooked. Beetroot can be processed into a tasty juice. Adding a little lemon juice to the beet juice will improve aroma and coloring of the juice.

Major benefits using Beetroot

1.    Cancer prevention: In animal studies, beets seem to inhibit carcinogen formation and increase production of immune cells and body enzymes that help fight cancer development. Whether cooked, canned or raw, beets provide an array of nutrients, including potassium and vitamin C.

2.    Diabetes: Beets contain an antioxidant called alpha-lipoic acid. This compound may help lower glucose levels trusted source and increase insulin sensitivity.


3.  Heart health and blood pressure: It’s been seen that drinking beetroot juice every day, the researchers found that doing so significantly lowered blood pressure after ingestion.

4.    Digestion and regularity: One cup of beetroot provides3.81grams trusted source (g) of fiber. Consuming enough fiber is essential for smooth digestion and gut health. According to the sources, a single cup of beets can provide more than 8.81% trusted source of a person’s daily requirement of fiber, depending on their age and sex. Including beetroot in the diet is one way that a person can increase their fiber intake.

Beets also contain small amounts of:

  • iron
  • vitamin B-6
  • thiamine
  • riboflavin
  • calcium
  • copper

Green, leafy vegetables such as beet tops provide high levels of dietary nitrate. Cooked beet tops are a great source of iron, vitamin C, vitamin A,  magnesium & potassium.

Taught For The Day:

“Happiness is not something readymade. It comes from your own actions.” – Dalai Lama

Marathi Version:

आज या ब्लॉगमध्ये, आपण जादुई बीटरूटची काही माहिती आणि फायदे पाहू.

 

बीटरूट बद्दल

बीटरूट ही मुळांची भाजी आहे जी प्रामुख्याने जमिनीत वाढते आणि जमिनीवर वाढते. हे जगाच्या समशीतोष्ण आणि उष्णकटिबंधीय दोन्ही भागात आढळू शकते. बियाण्यापासून कापणीपर्यंत अंदाजे 60 दिवस लागतात. अनेक आरोग्य तज्ञ पौष्टिक वाढीसाठी बीटरूट किंवा बीटरूट हर्बल वापरण्याची शिफारस करतात.

 

बीटरूट प्लांटचे भाग वापरले

आपण बीटरूटचे सर्व भाग वापरू शकतो. पानांचे सॅलड सॅलडमध्ये टाकता येतात किंवा ऑलिव्ह ऑइलमध्ये शिजवले जाऊ शकतात. उत्तम चव आणि पौष्टिक मूल्यासाठी पाने ताजी आणि कुरकुरीत असावीत. रूट कच्चे किंवा शिजवलेले खाल्ले जाऊ शकते. बीटरूटवर चवदार रसात प्रक्रिया करता येते. बीटच्या रसामध्ये थोडा लिंबाचा रस टाकल्याने रसाचा सुगंध आणि रंग सुधारेल.

 

बीटरूट वापरण्याचे प्रमुख फायदे

 

1. कर्करोग प्रतिबंध: प्राण्यांच्या अभ्यासामध्ये, बीट्स कार्सिनोजेन निर्मिती रोखतात आणि रोगप्रतिकारक पेशी आणि शरीरातील एंजाइमचे उत्पादन वाढवतात जे कर्करोगाच्या विकासाशी लढण्यास मदत करतात. शिजवलेले, कॅन केलेला किंवा कच्चे असो, बीट्स पोटॅशियम आणि व्हिटॅमिन सीसह पोषक तत्वांचा समावेश करतात.

 

2. मधुमेह: बीटमध्ये अल्फा-लिपोइक acidसिड नावाचे अँटिऑक्सिडंट असते. हे कंपाऊंड विश्वासार्ह स्त्रोत ग्लुकोजची पातळी कमी करण्यास आणि इन्सुलिन संवेदनशीलता वाढविण्यात मदत करू शकते.

 

3. हृदयाचे आरोग्य आणि रक्तदाब: असे दिसून आले आहे की दररोज बीटरूटचा रस पिणे, संशोधकांना असे आढळले आहे की असे केल्याने अंतर्ग्रहणानंतर रक्तदाब कमी होतो.

 

4.पचन आणि नियमितता: एक कप बीटरूट 3.81 ग्रॅम विश्वसनीय स्रोत (जी) फायबर प्रदान करते. गुळगुळीत पचन आणि आतड्यांच्या आरोग्यासाठी पुरेसे फायबर वापरणे आवश्यक आहे. स्त्रोतांनुसार, एक कप बीट एखाद्या व्यक्तीच्या वय आणि लिंगानुसार, त्याच्या फायबरच्या दैनंदिन गरजेचे 8.81%पेक्षा जास्त विश्वसनीय स्त्रोत प्रदान करू शकते. आहारात बीटरूटचा समावेश करणे हा एक मार्ग आहे ज्यामुळे एखादी व्यक्ती फायबरचे सेवन वाढवू शकते.

 

बीट्समध्ये लहान प्रमाणात देखील असतात:

 

लोह

व्हिटॅमिन बी -6

I थायामिन

रिबोफ्लेविन

कॅल्शियम

तांबे

हिरव्या, पालेभाज्या जसे बीट टॉप्स उच्च प्रमाणात नायट्रेट देतात. शिजवलेले बीट टॉप हे लोह, व्हिटॅमिन सी, व्हिटॅमिन ए, मॅग्नेशियम आणि पोटॅशियमचे उत्तम स्त्रोत आहेत.

 

दिवसासाठी शिकवले:

आनंद ही काही रेडीमेड गोष्ट नाही. ते तुमच्या स्वतःच्या कृतीतून येते. ” - दलाई लामा

टिप्पणियाँ

एक टिप्पणी भेजें